Fes-te voluntari

European Solidatity Corps (ESC)

QUI POT PARTICIPAR-HI?

Els voluntaris han de ser joves motivats i curiosos d’entre 17 i 30 anys. No només han de voler conèixer país i una cultura diferents, sinó que també han de tenir ganes de participar, involucrar-se i aportar canvis significatius al seu país d’acollida.

 

El SVE està obert a tothom: no es requereix cap coneixement tècnic o professional ni cap mena de titulació específica.

SERVEI VOLUNTARI EUROPEU (SVE)

El SVE és el Servei Voluntari Europeu que permet als joves involucrar-se de forma voluntària en una organització a l’estranger. Tot i que s’ofereix informació i suport durant tot el procés, SVE no ofereix un servei de col·locació directa a una organització.

 

Els joves interessats de 17 anys o més han de posar-se en contacte amb una organització acreditada.

FES-TE VOLUNTARI ARREU DEL MÓN

FES-TE VOLUNTARI ARREU DEL MÓN

T’agradaria fer de voluntari a l’estranger per conèixer gent nova d’altres països I passar-t’ho d’allò més bé? No guanyaràs diners, però serà una experiència inoblidable i molt enriquidora tan personalment com culturalment i pot ser molt profitosa per al teu futur professional. Pots fer de voluntari ajudant en projectes relacionats amb drets humans, medi ambient, sostenibilitat o en programes socials i culturals.

QUINES SÓN LES TASQUES D’UN VOLUNTARI?

Depenent de l’àmbit en el qual treballa l’organització d’acollida, el voluntariat adoptarà moltes formes diferents. Les tasques assignades als voluntaris han de coincidir amb els seus interessos i crear un perfil d’actuació el més a prop possible de cadascú. Les hores de treball són entre 30 i 38 per setmana. En cap cas una estada de voluntariat serà un substitut del que seria una feina remunerada. Un servei voluntari no és el mateix que una estada de pràctiques, sinó que està destinada a donar suport al desenvolupament personal dels joves.

En un projecte de SVE, s’estableix una distinció entre les tres funcions que una organització pot dur a terme

OE – Organització d’enviament

És l’entitat responsable d’ajudar als voluntaris amb la preparació de la documentació necessària per a l’estada tant abans, com durant i al finalitzar el servei.

OA – Organització d’Acollida

També es diuen Recepció d’organització i són responsables de la gestió de la col·locació SVE localment. Ells integren els voluntaris en les activitats de l’organització, assegurar-se que tenen l’allotjament i els àpats, i que tenen el suport personal d’un tutor.

OC – Organització Coordinadora

Presenta la proposta per al projecte SVE i té la responsabilitat administrativa de tot el projecte. Coordina la divisió de tasques entre totes les altres organitzacions participants i gestiona el finançament i els fons atorgats. La funció d’una organització coordinadora pot ser assumida tant per l’organització d’acollida com per una tercera organització externa.

Servei Voluntariat Europeu (SVE)

Troba organitzacions SVE acreditades que puguin gestionar el teu servei voluntari:

  • European Youth Portal
  • Find Your European Voluntary Service Project
  • Youth Networks

Fes-te voluntari en 6 passos:

01 Busca un projecte

Localitza un projecte del teu interès a la base de dades oficial de la Comissió Europea . Assegura’t que reuneixes el perfil i revisa la fitxa descriptiva del projecte i de l’organització on s’inclouen les seves dades de contacte.

02 Posa't en contacte

Contacta amb l’organització escrivint-los un e-mail. Informa’t de si estan buscant voluntaris i voluntàries i per a quan son necessaris.

03 Prepara la teva documentació

Quan et contesti afirmativament envia’ls el teu CV Europass i la Carta de Presentació en l’idioma del país d’origen o en el seu defecte en anglès ( Com escriure el meu CV Europass ? ).

04 Busca una organització d’enviament

Un cop hagis estat seleccionat per l’organització d’acollida que hagis escollit, dirigeix-te a alguna de les organitzacions d’enviament acreditades ( Troba-les aquí).

05 Gestiona els tràmits

L’organització d’enviament s’encarregarà de gestionar tots els tràmits administratius del teu projecte, com per exemple “l’Acord de Voluntariat”, que estableix la coordinació i els drets i obligacions de totes les parts implicades.

06 Sol·licita el projecte i el finançament

La teva organització de coordinació sol·licita el projecte de voluntariat amb el qual es finança la teva estada. Hi ha tres convocatòries a l’any, cosa que marcarà la data d’inici del projecte. És per això que recomanem que, com a mínim, 6 mesos abans, iniciïs el procés de cerca del teu projecte de voluntariat.